Vijenac od suncokreta

      Sastojci

      • 3 dl brašna
      • 20 dag suncokretova sjemena
      • 3 dag sezama, može i bez
      • 1 dl šećera, po mogućnosti smeđeg
      • 1 dl ulja
      • 2 dl mlijeka
      • 1 prašak za pecivo
      • vanilin šećer
      • 2 jaja
      • po želji 1 dl šećer, 1 dl vode i sok od 1 limuna
      • ili šećer za posipanje

      Priprema

      Sameljite suncokret u mlincu za kavu. Prosijte brašno s praškom za pecivo. Dobro izmiješajte jaja, šećer, ulje, mlijeko, brašno, suncokret i vanilin šećer. Smjesu ulijte u namazani o brašnom posuti lim u obliku vijenca. Pecite najprije na 220 stupnjeva pa odmah smanjite na 180.
      Kad je tijesto pečeno možete ga zaliti sirupom spravljenim od kuhane vode i šećera. Limun dodajte tek kad je sirup mlak. Neka se kolač ohladi pa ga spremite u hladnjak. Ako ga niste preelili sirupom, možete ga posuti šećerom. U tom se slučaju čuva na sobnoj temperaturi.

      Kazalo