Preokrenuti kolač od šljiva

      Sastojci

      • 0.5 kg šjliva
      • 5 dag maslaca
      • 30 dag šećera
      • 4 jaja
      • 6 žlica šećera
      • 6 žlica brašna
      • pola praška za pecivo
      • 3 žlice tople vode
      • tučeno slatko vrhnje

      Priprema

      Šljive prepolovite i izvadite im koštice. Maslac rastopite u okruglom kalupu pa ravnomjerno posujte šećerom. Zagrijavajte oprezno tako da se šećer karamelizira. Na to složite šljive pa ih prelijte biskvitnim tijestom. Pecite oko 20 minuta na 200 oC. Pečeno preokrenite na poslužavnik. Kad se ohladi ukrasite tučenim vrhnjem.
      Za biskvit mikserom tucite 4 žumanjca sa 6 žlica šećera, postupno dodajte 3 žlice vode i 6 žlica brašna prosijanih s praškom za pecivo. Vrlo oprezno (ne mikserom) umiješajte snijeg od 6 bjeljanjaka.
      Umjesto biskvitnog tijesta možete kolač načiniti i s prhkim tijestom za pite (30 dag brašna, 2 jaja, 25 dag margarina, 15 dag šećera, žlica vrhnja - sve skupa umijesiti i razvaljati u obliku kalupa).
      Kazalo