Presnac

      Sastojci

      • 1 kg dan starog kruha
      • 1 l mlijeka
      • 4 jaja
      • 20 dag grožđica
      • 25 dag maslaca (ili margarina)
      • 15 dag šećera
      • cimet

      • Za tijesto:
      • 30 dag brašna
      • 5 dag maslaca
      • 2 velike žlice šećera
      • 1 jaje
      • malo soli

      Priprema

      Kruh izrežite na kockice i stavite u veću posudu. Zagrijavajte mlijeko, šećer i maslac dok se maslac ne rastopi ( 1 dl mlijeka ostavite za tijesto). Malo ohladite i prelijte preko kruha da se natopi.
      Brašno, jaje, šećer, mlijeko i malo soli umijesite u glatko tijesto i razvaljajte.
      U natopljeni kruh dodajte grožđice, umućena jaja i cimet Oprezno promiješajte tako da se kocke kruha ne raspadu ( da ne dođe kašasto).
      Lim namažite uljem pa u nj stavite tijesto tako da rubovi vise preko ruba. Nadjenite smjesom od kruha, poravnajte i pokrijte tijestom koje visi preko ruba. Pecite jedan sat na 200 st C.
      Ovaj kolač se priprema za poklade u zapadnom dijelu Kastavšćine i Ćićariji.
      U nekim selima smjesi dodaju i 20 dag kuhane riže.

      Kazalo