Uskršnje pogačice

      Sastojci

      • 7 čaša brašna
      • 2 suha kvasca
      • 0.5 čaše mlake vode
      • 1 čaša šećera
      • 4 žlice cimeta
      • 2 žličice oraščića
      • 1 žličica soli
      • 0.5 žličice klinčića u prahu
      • 1.5 čaša toplog mlijeka
      • 0.5 čaše otopljenog maslaca
      • 2 jaja i 2 žumanjka
      • 1 čaša grožđica
      • 0.5 čaše kandiranih korica limuna i naranče
      Za sjaj:
      • 4 žlice šećera
      • 4 4 žlice vode
      Za preljev:
      • 1.5 čaša šećera u prahu
      • 2 žlice omekšanog margarina
      • 2 žlice mlijeka
      • 0.5 žličice vanilije

      Priprema

      Kvas pripremite s malo tople vode i žličicom šećera. Izmiješajte brašno, šećer, cimet, oraščiće, sol i klinčiće. U sredinu smjese ulijte kvasac te izmiješane mlijeko, maslac, jaja i žumanjca. Miješajte najprije drvenom kuhačom a onda rukama. Stavite u namazanu zdjelu, (premažite masnoćom i površinu tijesta) pokrijte i pustite da se diže dok se obujam ne podvostruči. Istresite na pobrašnjenu površinu, umijesite grožđice i kandirane korice. Podijelite tijesto u deset dijelova. Oblikujte kugle, stavite ih na zamašćen i pobrašnjen pekač, pokrijte i pustite dizati. Kad im se obujam podvostruči, oštrim nožem zarežite križ na svakoj pogačici. Pecite dok ne postanu zlatno smeđe. Izvadite ih iz pećnice i kistom premažite smjesom za sjaj koju ste dobili otapanjem šećera u vrućoj vodi. Nakon toga napunite zareze preljevom kojeg ste dobili miješanjem svih navedenih sastojaka.

      Kazalo